Türkiyenin Uydu Projeleri Tekmilli - Teknoloji Haberlerinin Milli Adresi

Türkiyenin Uydu Projeleri

04 Haziran 2020
Türkiyenin Uydu Projeleri

TÜBİTAK UZAY Tarafından şuana kadar geliştirilen veya geliştirilmekte olan projeler;

İMECE

T.C. Kalkınma Bakanlığının 2013 yılı yatırım programında 2013K120790 numara ile yer alan İMECE Uydu Sistemleri Alt Yapı Projesi;
BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 Tecrübesiyle «Metre Altı Uydularda» kullanılabilecek uydu alt sistemlerinin ülke içerisinde geliştirilmesi için gereken alt yapının oluşturulmasını hedeflemektedir.

Proje kapsamında TÜBİTAK UZAY bünyesinde aşağıdaki alt yapılar geliştirilecektir;

  • Hiperspektral Uydu Kamerası Alt Yapısı
  • Elektro Optik Uydu Kamerası Alt Yapısı
  • Haberleşme Sistemi Alt Yapısı 
  • Yıldızizler Alt Yapısı
  • Güneş Algılayıcısı Alt Yapısı
  • Tepki Tekeri Alt Yapısı
  • Yeni Nesil Uçuş Bilgisayarı Alt Yapısı

TURKSAT-6A

TURKSAT 6A, Türkiye’nin yerli olarak geliştirilecek ve bu alandaki yeteneklerimizi daha da ileri götürmeyi amaçlayan ilk haberleşme uydusu projesidir. 1994 yılında göreve başlayan TURKSAT 1B ve takip TURKSAT 1C, 2A, 3A ve 4A uydularından beri Türkiye bu alanda hizmet sağlamaktadır. Ancak bu uydular yabancı firmalardan temin edilmiştir. TURKSAT 6A projesinde ise TÜBİTAK UZAY, RASAT ve GÖKTÜRK-2 projelerinde kazanılan uzay alanındaki tecrübelerinden de faydalanarak, proje ortakları TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH firmaları ile birlikte milli haberleşme uydu platformunu geliştirmektedir.

TURKSAT 6A Projesi 15 Aralık 2014 tarihinde başlamıştır. Projenin toplam süresi 60 ay olarak planlanmıştır. Projede yörüngede görev yapacak olan uçuş modelinin yanı sıra yer testlerinde kullanılmak üzere sistem seviyesinde ilave modeller de geliştirilmektedir.

TURKSAT 6A Projesine, TÜBİTAK ve “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı” tarafından fon sağlanmaktadır. TÜRKSAT A.Ş., yörüngede devreye alma işlemlerin başarı ile tamamlanmasından sonra uydunun işleticisi ve sahibi olacaktır.

 Uydunun genel özellikleri Tablo 1’de verilmiştir.

GÖKTÜRK-2

Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve 2012 yılında fırlatma operasyonu gerçekleştirilen GÖKTÜRK-2; Türkiye’nin özgün olarak geliştirdiği ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusudur

TSK ve kamu kurum/kuruluşlarının görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla bir adet 2,5 m çözünürlüklü görüntü sağlayabilen uydu ve görüntülerin alınacağı, işleneceği ve uydunun kontrolünün yapılacağı bir adet yer istasyonu geliştirilmesi projesidir. 

Teknik Özellikleri

RASAT

RASAT Araştırma Uydusu, Türkiye’nin ve TÜBİTAK UZAY’ın BiLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci uzaktan algılama uydusudur. Yüksek çözünürlüklü optik görüntüleme sistemine ve Türk mühendislerce tasarlanıp geliştirilen yeni modüllere sahip olan RASAT, Türkiye’de tasarlanıp üretilen ilk yer gözlem uydusudur.

TÜBİTAK UZAY tarafından Kalkınma Bakanlığı desteğiyle tasarlanıp üretilen RASAT, 17 Ağustos 2011 tarihinde Rusya’dan fırlatılmıştır.

Rasat uydusundan gelen görütüntüler gezgin.gov.tr’den adresinden takip edilebilir. Bu portal ile kamu kurumları ve üniversiteler uzaktan algılama amaçlı kullanacakları RASAT görüntülerini sorgulayabilecek ve istenilen yere ait görüntüleri ücretsiz indirebileceklerdir. Ayrıca kullanıcılar yeni görüntü talebinde de bulunabileceklerdir. RASAT Uydusundan çekilen görüntüler geometrik ve renk düzeltmeleri yapılarak portal’e eklenecektir. Böylece güncel görüntülere de kullanıcılarımız ulaşabileceklerdir. RASAT Uydusu ile her yıl Türkiye’yi bir kez kapsamayı hedeflemekteyiz.

BİLSAT

BİLSAT, Türkiye'nin ilk yer gözlem ve uzaktan algılama uydusudur. 27 Eylül 2003 tarihinde Rusya'nın Plesetsk Rampası'ndan Cosmos-3 fırlatma aracıyla uzaya gönderildi.

2003 yılında uzaya gönderilen BILSAT uydusu, Ağustos 2006 tarihi itibarı ile görevini tamamlamıştır.

Uydunun, ÇOBAN ve GEZGİN adı verilen, iki görev yükü TÜBİTAK UZAY tarafından ve yerli sanayi katkılarıyla Türkiye'de tasarlanarak üretilmiş ve BiLSAT uydusuna yerleştirilmiştir.BiLSAT projesi, Türkiye'de küçük uydu teknolojilerini başlatmak, geliştirmek ve desteklemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. SSTL (Surrey Satellite Technology Limited) firması ile ortak olarak, küçük uyduların tasarımı ve üretimi için gerekli altyapı ve bir yer istasyonu kurulmuş ve Türkiye'nin ilk uzaktan algılama uydusu olan BiLSAT üretilerek 27 Eylül 2003 tarihinde yörüngeye yerleştirilmiştir.